Іграшкові меблі з дроту

Проект "Іграшкові меблі".

Цей урок допоможе навчитися виготовляти іграшкові меблі з дроту і тонколистового метал.
Метою проекту є набуття навичок роботи з дротом і тонколистовим металом. Під час виконання проекту ми навчимося виконувати ескізи об'ємних виробів, тобто проеціювати на дві, три площини проекцій. За цими ескізами будемо виготовляти деталі з дотриманням розмірів, вказаних у документі.
У 5-му класі ми виготовляли пласкі вироби з фанери. Для їхнього графічного зображення було достатньо тільки одніє проекції. Але цього не достатньо для зображення об'ємного виробу, бо в цьому випадку з'являється розмір товщини, необхідна додаткова інформація про вид об'єкту зверху чи збоку.
Якщо вас цікавлять питання проеціювання на 2, 3 площини, пишіть, замовляйте і ми розглянемо його в наступних публікаціях.
Отже, раніше, в зошитах ми вже намалювали малюнок майбутнього виробу, зробили ескіз виробу з розмірам. Наша задача - виготовити за цими розмірами деталі і з'єднати їх між собою.
Розглянемо технологію виготовлення на прикладі такого стільця.
Для початку оберемо дріт для роботи. Це може бути алюмінієвий, мідний чи навіть сталевий дріт, діаметром 2-3 мм. Довжина заготовок залежить від розмірів майбутнього виробу. Для з'єднання деталей використаємо мідний дріт з кабелю для інтернету (витої пари) чи сталевий дріт для бісероплетіння. Ще нам знадобиться одна банка з-під Коли, ПЕПСІ, Живчика чи іншого напою.
  1. Після підготовки дроту, його випрямляння за допомогою пасатижів, плоскогубців виготовляємо деталі виробу. Вигинаємо, відрізаємо ніжки, спинку, проножки стільця. При цьому дотримуємося розмірів по висоті, ширині  деталей, які ми вказали на ескізі.
  2. Тепер необхідно кожну деталь з'єднати між собою тонким дротом. Під час виконання ціє технологічної операції слід бути уважним, робити акуратні з'єднання, витки дроту накладати один поруч з одним, не перекручувати, не допускати утворення петельок. 


  3. Особливої уваги потребує саме спосіб закріплення тонкого дроту. Необхідно досягнути міцності з'єднання та його безпечності, щоб відрізані кінці дроту не призвели до травмування. Пропоную використовувати з'єднання з затяжкою вільного кінця петлею.
  4. Для початку треба зігнути дріт на відстані 40-50 мм і утворити петлю. Прикласти дріт з утвореною петлею до деталей петлею вгору. Довгим кінцем дроту починати щільно обмотувати деталі, укладаючи витки один поруч з одним. Обмотавши деталі, залишок довгого кінця, яким обмотували, пропустити в петлю і залишити. За допомогою тонкогубців чи іншого інструменту потягнути за короткий кінець дроту і затягнути петлю з пропущеним через неї довгим кінцем дроту. Таким чином утворюється міцне з'єднання, тонкий дріт не розмотується. Більш детально цей спосіб показано на відео.
  5. Зробимо сидіння для нашого стільця з тонколистового металу. Для цього підготуємо матеріал з бляшаної банки з-під напоїв. Виріжемо необхідну заготовку, виправимо її правилкою. Цю операцію ми вже вміємо виконувати. Розмічаємо рисувалкою розгортку сидіння по розмірам ширини і довжини стільця. При цьому з чотирьох сторін залишимо припуск на з'єднання 4-5 мм (фалець). З одного боку зробимо відбортовку, тобто просто загинаємо один припуск на з'єднання, щоб надати жорсткості сидінню і зробити його безпечним аби не порізатися гострим краєм металу.
  6. Накладаємо підготовлену заготовку на каркас стільця і загинаємо кожні з трьох фальців навколо дроту, з якого виготовлений каркас стільця за допомогою тонкогубців.
  7. Таким же чином можемо зробити і спинку стільця. 

Все! Стілець готовий. Приємного Вам користування!

Комментарии