Аплікація з соломки

Аплікація з соломки

Варіативний модуль "Оздоблення виробів аплікацією з природних матеріалів" може вивчатися у 6 класі.

До природних матеріалів, з яких можна виготовляти аплікацію, належить соломка. Доступність матеріалу, простота обробки, природній блиск поверхні надає можливості працювати з соломкою і розвивати творчі здібності дітей.
За допомогою цієї технології можна отримати чудові речі.



Сьогодні я хотів би розказати особливості виготовлення аплікації з соломки.
Перш за все нам необхідно підготувати інструменти і матеріали. Для виготовлення аплікації з соломки нам знадобляться: сама солома, калька (прозорий папір), електрична праска, металева лінійка або канцелярський ніж, олівець, ножиці і клей ПВА.
Соломку необхідно попередньо підготувати, тобто виготовити з неї стрічки, які будуть
використовуватися для виготовлення аплікації.
1. Існує два способи виготовлення стрічок: назвемо їх сухий і вологий. Особисто я надаю перевагу вологому способу, бо при цьому соломка не розколюється, і можна отримати досить широкі стрічки. Для цього слід замочити соломку хвилин на 20 у теплій воді. Найчастіше я використовую пластикову пляшку з широкою горловиною. У випадку, коли не встигаємо обробити всю соломку, то можна просто закрити пробку пляшки, що не дасть випаровуватися вологі.
Коли ж немає пляшки, можна використати вологу ганчірку, у яку слід загорнути соломку на 20-30 хвилин. Проте залишати соломку на тривалий час у ганчірці не слід, бо соломка почорніє.
2. Після замочування, зливаємо воду, витягаємо соломинку з пляшки і розколюємо її вздовж волокон за допомогою металевої лінійки або канцелярського ножа. Розколювати слід тільки з одного боку, не руйнуючи соломинку, не поділяючи її на дві частини.
3. Наступна дія - вирівнювання соломки за допомогою електропраски. Розігріту електропраску краще відімкнути від мережі. Під час цієї операції слід бути уважним і дотримуватися правил безпеки, щоб уникнути опіків та враження електричним струмом. Звичайно, що прасувати слід на твердій поверхні, на яку застилають тканину.
Акуратно розправити пальцем початок розколотої соломки і вирівняти її праскою так щоб утворилася стрічка. Прасувати слід по внутрішній стороні трубки.
 Якщо попрасувати соломку з лицьової сторони, то можна змінити колір соломки: чим довше прасувати, тим темнішою вона стане. Так можна регулювати тональність кольору: від біло-золотистого до коричнево-бронзового кольору. Для відбілювання і надання різних кольорів застосовують інші способи. Проте слід врахувати, що пофарбувати соломку водорозчинними фарбами, розчином "марганцовки" та ін. дуже складно, майже неможливо. Так обробляємо всю замочену соломку.

Підготовлені стрічки можна зберігати у сухому місці досить тривалий час. Я використовую для цього пластикову пляшку.
4. Приступаємо до виготовлення самої аплікації. На білому папері намалюємо малюнок майбутньої аплікації, для того, щоб скопіювати окремі елементи малюнку на кальку. Ви можете взяти готовий малюнок і роздрукувати його. Не варто малюнок малювати одразу на поверхні, яка слугує для оздоблення аплікацією.
 Для прикладу я намалював ось такий простий малюночок.
5. Копіювання окремих елементів на кальку.
Починати слід з найбільшого елементу. Інші елементи розміщуємо на вільному місці кальки, раціонально використовуючи кальку. При цьому елементи розміщуємо на деякій відстані один від одного, приблизно 10 мм між контурами елементів. Це необхідно для того, щоб вирізати елементи з припуском на обробку.
 Щоб після вирізання не переплутати елементи, пронумеруємо їх на малюнку, який є на білому папері, і на кальці. Окрім номерів слід позначити напрям волокон соломки. Для того щоб картина вийшла більш виразна, використаємо гру світла. При різному куті падіння світла на поверхню соломки, одна й та ж стрічка може по різному виглядати. Тому наклеївши соломку під різними кутами, можемо отримати різні відтінки.
6. Вирізання окремих елементів з кальки. Вирізаємо не чітко по контуру, а залишаємо припуск на обробку 3-5 мм, для того, щоб після наклеювання солом'яних стрічок отримати точні контури елементів аплікації.
Таким чином вирізаємо всі елементи. Не варто
 розмічати і вирізати з кальки заготовки для дрібних прямолінійних елементів - виготовити і приклеїти їх просто, до того ж висока ймовірність, що вони просто загубляться. У нашому прикладі це окремі елементи щогли.
7. Заклеювання контурів елементів аплікації соломкою.
Беремо солом'яну стрічку, наносимо клей ПВА на її внутрішню (матову шорстку поверхню), витримуємо короткий час, щоб клей краще просочився в соломку і наклеюємо на лицьову сторону заготовки з кальки. Так, саме на лицьову сторону, на ту сторону, де нанесені лінії, стрілки, номери деталей. Наклеюємо так, щоб стрічка із соломки повністю перекривала лінії контуру, виступаючи за контур декілька міліметрів. Так, як це показано на наступних фото.
Точно так же заклеюємо всі інші деталі. Під час наклеювання стрічки зволожуються і можуть знову згортатися в трубку. Щоб вирівняти деталі, використовуємо не дуже розігріту праску.

8. Вирізання окремих елементів аплікації. 
Завдяки тому, що ми використовуємо прозору кальку, після наклеювання на лицьову сторону деталей, із зворотньої сторони все ще видно контури деталей і їхні номери. 
І саме по цим контурам треба уважно вирізати заготовки ножицями.
Таким чином вирізаємо всі елементи.
 9. Приступаємо до завершальних етапів виготовлення нашої аплікації. Якщо елементи малюнку тісно поєднані між собою і не мають відступів, то їх треба припасувати "на суху", тобто перевірити, чи співпадають окремі елементи, чи немає між ними щілин. Краще це зробити відразу, ніж потім виправляти помилки і відривати приклеєні елементи.
На цьому етапі можна зробити попередню розмітку розташування елементів на основному виробі (на дерев'яній поверхні, на кольоровому картоні, на оксамитовому картоні).
Після припасування приклеюємо окремі елементи, які будуть створювати композицію. Під час приклеювання слід наносити клей тонким шаром, витримувати певний час, видаляти залишки клею, щоб клей не забруднював поверхню, яку оздоблюють.

 Ось таку симпатичну аплікацію ми отримуємо в результаті.

Спробуйте, отримуйте задоволення. Сподіваємося, що у вас все вийде.
БАЖАЄМО УСПІХІВ!

P:S: Хочеться отримати від вас відгук про цю технологію.






Комментарии