Полімери

    Роль полімерів у сучаному світі.

Серед сучасних матеріалів, які використовуються при виробництві різноманітних товарів народного споживання, важливе місце займають пластичні маси. Це новий самостійний клас матеріалів, які виготовляють головним чином з продуктів переробки нафти та природних газів. Вони мають характерний комплекс цінних властивостей, завдяки чому широко застосовуються при виготовленні товарів широкого вжитку.
     Пластмаси широко використовуються при виготовленні господарчих товарів народного споживання. Виготовлення з пластмас господарських, галантерейних, канцелярських товарів, штучних взуттєвих матеріалів, а також іграшок стало вже традиційним. Одні з них, зокрема посуд, іграшки, гребінці та інше, повністю виготовлено з пластичних мас, в інших пластмаси використовують для виготовлення окремих деталей виробів, наприклад, в де яких господарських виробах (ручки столових та перочиних ножів та ін.), в електро- та радіоапаратурі (корпуси, штепсельні розетки, радіодеталі, корпуси і панелі радіоприймачів та ін.) .
 Поєднання багатьох корисних властивостей пластичних має дозволяє використовувати їх для виробництва легких, міцних, зручних, красивих і також дешевих предметів повсякденного вжитку, різноманітних по формі та кольору. По багатьом показникам пластичні маси володіють безперечними перевагами по зрівнянню з традиційними матеріалами, поступово витісняючи з виробництва дерево, метал, скло, що дає значну економію коштів і матеріалів.
   Розширення асортименту й швидке зростання виробництва синтетичних смол і пластичних мас пояснюється такими чинниками:
 - економічною вигідністю ( багато виробів з пластичних мас дешевші, ніж такі самі вироби з традиційних матеріалів, вартість їх постійно знижується) та малою питомою вагою (деякі пластмаси в 25 разів легші за коркове дерево, у 100 разів легші за воду і в 800 разів за сталь);
 - механічною міцністю багатьох пластмас, яка перевищує міцність дерева, скла і навіть металів та хімічною стійкістю до сильних хімікаліїв, води, кисню та біологічної дії;
 - високими термо-, світло-, звуко- та електроізоляційними властивостями та стійкістю до зміни температур, опадів, сонячної радіації і т.д.
  На сьогоднішній день пропозиція на ринку виробів з пластичних мас господарського призначення має наступний вигляд: 20% - товари українського виробництва, 80% - імпортні. Нажаль, вітчизняні виробники в меншості. Це в основному невеликі спільні, орендні та приватні підприємства. Не великі по потужності лінії є при заводах виробниках полімерних матеріалів («Стирол» м.Горлівка, «Тореласт» м.Славянськ, «Строб» м.Северодонецьк, ВАТ «Пластмас-Прилуки», «Завод полімерних матеріалів» м. Київ).

 Поняття полімерів та пластичних мас.

     Полімери (з гр.. “полі” – багато, “мерос” – частина) – це хімічні сполуки, молекули яких складаються з багаторазово регулярно чи нерегулярно повторюваних атомних угрупувань, з’єднаних хімічними зв’язками в довгі ланцюги. 
    Природними полімерами є вовна, натуральний шовк, натуральний каучук, целюлоза, крохмаль, білки й ін. 
   Синтетичні полімери одержують із простих низькомолекулярних сполук (мономерів) полімеризацією і поліконденсацією. 
Серед сучасних матеріалів, значущих для технічного прогресу і розширення виробництва товарів, найважливіше місце посідають пластичні маси, або пластмаси (ПМ) 
Пластичні маси – це високомолекулярні органічні й елементоорганічні з’єднання (полімери) і композиції на їх основі, спроможні при нагріванні переходити в пластичний стан і приймати під тиском бажану форму, яка потім зберігається завдяки зниженню температури чи внаслідок хімічних реакцій зшивання, що призводять до утворення тривимірної структури полімеру (затвердіння ПМ є фізичним або хімічним процесом). 

Класифікація пластичних мас 
За складом пластичні маси поділяють: 
прості - складені тільки з полімеру 
складні (композиційні) – складені з полімеру та різних речовин – наповнювачів, пластифікаторів, газоутворювачів, затверджувачів, стабілізаторів та інших домішок. 

За термічними властивостями: 
термопластичні (термопласти)– розм’якшуються та плавляться при нагріванні і розчиняються в підхожих розчинниках – поліетилен, поліпропілен, полівінілхлорид, полістирол, поліамідні, полі акрилові та інші пластики. 
термореактивні (реактопласти) – не мають властивостей плавкості і розчинності після формування - пластмаси на основі фенолоальдегідних, аміноальдегідних, поліефірних і деяких інших смол 
За фізико-механічними властивостями:
 1. жорсткі – фенопласти, амінопласти, полістирол та ін.
 2. напівжорсткі - поліетилен 
 3. м’які – полівінілхлоридний пластикат, поліізобутілен, пінополіуретан.




Комментарии